Młody jęczmień to jeden z najpopularniejszych środków dietetycznych, po który sięga coraz to większe grono osób. Najczęściej używany w postaci proszku rozpuszczalnego w wodzie.

Zielony jęczmień jest produktem, który stosują hollywoodzkie gwiazdy, nowojorskie joginki i londyńskie artystki. Wśród nich znajdą się i tacy, którzy jedzą go zamiast śniadań i obiadów, jednak nie jest to dobrym rozwiązaniem, ponieważ zielony jęczmień jest suplementem diety, więc nie zastąpi zbilansowanego posiłku. Jest jego uzupełnieniem o cenne składniki jakie posiada.

Młody jęczmień stosowany był już w starożytnym Rzymie. Gladiatorzy używali go tak jak dzisiejsi sportowcy używają wszelakich odżywek. Młody jęczmień w swoim składzie zwiera wiele cennych witamin i minerałów: C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wzmacniający kości wapń, przeciwdziałające anemii żelazo, zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów magnez, zwiększający odporność organizmu mangan, cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie oraz selen, który chroni przed wolnymi rodnikami.

Zielony jęczmień jest cudownym „uzdrowicielem” dzięki wysokiej zawartości chlorofilu. Im więcej chlorofilu spożywamy, tym lepszy stan naszej flory jelitowej i ogólne zdrowie organizmu. Jak wiadomo, zielone rośliny są podstawowym jego źródłem, zwłaszcza młody, zielony jęczmień.

Tak, więc młody jęczmień jest skuteczny w profilaktyce oraz zwalczaniu wielu odmian raka i miażdżycy. Dowiedziono naukowo, że chlorofil zawarty w zielonym jęczmieniu, jest w stanie złagodzić objawy większości chorób.

Doskonałym sposobem na zyskanie chlorofilu i składników odżywczych jest, zatem picie np. soku z młodego jęczmienia. Jest to niezwykle pożywny napój.

– zwiększa liczebność czerwonych krwinek

– pomaga zapobiegać nowotworom

– oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu

– oczyszcza wątrobę i jelita

– dostarcza żelazo, co przeciwdziała anemii

– przyspiesza gojenie się ran

Wszystkie te właściwości sprawiają, że zielony jęczmień jest coraz bardziej popularny i coraz więcej osób po niego sięga. Idealnie wpasuje się i uzupełni dietę każdej osoby oraz odbuduje i utrzyma ogólne zdrowie organizmu.